Korfballiefde Kees & Griet Boonstra 60 jaar getrouwd

SEP 9

Korfballiefde

Op het korfbalveld waren ze elkaars tegenstander. Op de dansvloer smeedden Kees (83) en Griet (83) Boonstra-Kamminga echter een hechte band en die bezegelden ze met een huwelijk op 2 september 1960.

Toen ze vijftig jaar getrouwd waren, ging de hele familie tien dagen naar Portugal. Vijf jaar geleden deden ze een dagrondje Drenthe en dit jaar was het plan om een feestje te vieren in De Slotplaats te Bakkeveen. “Mar it kin net”, stelt Kees. Dus kwamen de twee kinderen, vier kleinkinderen en twee achterkleinkinderen maar gewoon thuis op visite.

De jubilarissen uit Ureterp kennen elkaar van ‘it hotspotfjild’, de bijnaam die Kees geeft aan het korfbalveld. Tot op tachtigjarige leeftijd korfbalde hij voor KV Oerterp, in de begintijd TOS genaamd. Griet korfbalde voor VKC, haar thuisclub uit Siegerswoude. Pas later ging het vuurtje branden, op de dansvloer in De Wilp. Dat zit zo, legt Kees uit: “Yn De Wylp wienen mear froulju op dûnsles, hjir yn Oerterp mar in pear.” Griet vult aan: “En doe frege hy in kear oft hy my thúsbringe mocht. Ik sei doe: wat seist? Doe moast er it twa kear freegje, hahaha.”

Griet groeide op in De Wilp als dochter van een elektricien. “Ik holp heit altyd, spikerbroekje oan en dan triedden lûke. Letter ha ik op ús pleats it melken leard en trekkerriden.” Kees werd geboren op de boerderij aan de Boerestreek bij Ureterp. “De pleats ha we letter oernaam, ik ha dêr 65 jier wenne.” In 1989 stopten ze met het melkveebedrijf en gingen verder met een kalveropfokbedrijf. Ze verkochten veel land met melkquotum; van de opbrengst maakten ze vele buitenlandse reizen. De eerste naar San Francisco was memorabel. “We setten dêr foet op ‘e grûn en drekt in dikke aardbeving”, vertelt Griet. In 2001 verhuisden ze naar een bungalow in het dorp.

De nieuwe schaatsen van Kees liggen ongebruikt in de kast vanwege een recente operatie. Schaatsen deden ze alle twee graag, ze waren deelnemers aan veel kortebaanwedstrijden. Kees reed de zware Elfstedentocht van 1963, maar werd wegens barre omstandigheden van het ijs gehaald. In 1986 nam hij revanche en behaalde alsnog het kruisje. Hij kaatst nog altijd, gaat er dagelijks opuit op de racefiets, onderhoudt drie tuinen en is vrijwillig zwerfvuilruimer. Vanwege haar slechte knieën fietst Griet niet meer. “Mar aanst krij ik in scootmobiel, dan kin ik der wer opút.” Ze doen het huishouden samen en gaan ook samen gezellig naar het volksdansen.

Camera SIETSE DE BOERPotlood RENSKE WOUDSTRA

Namens KV Oerterp van harte gefeliciteerd !!

© 2020 KV Oerterp. Alle rechten voorbehouden.